Vilken är den dyraste teknologin i världen?

Det är inte förvånande att teknologi tillhör något utav det allra dyraste och mest påkostade i världen. Människor har en tendens att spendera miljontals kronor på de senaste tekniska prylarna men även när det kommer till forskning och utveckling av teknologi handlar det om miljarder kronor. I denna artikel kommer vi ta upp vilken som är den absolut mest påkostade teknologin i världen. Låter det intressant? Fortsätt läsa då!

Varumärket Apple är i dagsläget ett av de absolut dyraste i sitt slag, det unika konceptet har ett värde som närmar sig så mycket som 1 miljard dollar. Apple tillhandahåller teknologi som de allra flesta hushåll äger, många har en iPhone, surfplatta eller en dator från varumärket. För allmänheten är Apple nog den dyraste teknologin men om man ser utifrån ett större perspektiv är det rymdforskningen som ligger i toppen.

Rymdforskning

När det kommer till rymdforskning är det ett stort kapital som krävs för att kunna utföra forskningen. Inför år 2018 fram till 2021 har de en extremt hög budget avsatt för cirka 21 forskningsprojekt. När det gäller rymdforskning är det många olika områden som omfattas exempelvis forskning inom miljö, klimat, väder, rymdfysik, tyngdlöshet, ozonhålet med mera. Genom forskning om rymden har även mycket om jordklotet upptäckts. Rymden är lika främmande som mycket annat, såsom havet.

Trots att det är enorma kostnader så är rymdforskningen oerhört viktig och betydelsefull för mänskligheten. Utan att viss teknologi gjorts för rymden hade vi på jorden inte kunnat använda vissa verktyg. Ett bra exempel på detta är satelliter som finns i rymden. Dessa är mycket viktiga för vår kommunikation, utan dessa hade du exempelvis inte kunnat se var du befinner dig via en GPS-mottagare. Det är även betydelsefullt för till exempel flygplan och båtar.

Varför rymdforskningen är så viktig

Förutom inom kommunikation, finns det ett flertal andra områden som rymdforskningen är särskilt viktig och betydelsefull för. Det är inte förvånande att det läggs miljarder på just denna typ av forskning. Den har en stor inverkan på våra liv på jorden. Tack vare satelliterna får vi exempelvis kännedom om väderprognoser, vi kan även förvarnas när naturkatastrofer är på väg att ske eller miljöhot när det gäller till exempel växthuseffekten och oljeutsläpp.

Vi kan också få kännedom om ozonlagret blir tunnare, om vattennivån stiger i haven och om isen smälter. Förutom detta så kontrollerar även satelliterna att miljöregler och lagar följs. Rymdforskning är även fördelaktigt för vår hälsa och medicin, på ett liknande sätt som att mikrovågorna sänds från satelliterna i syfte att granska klimatförändringarna, är dessa även användbara inom medicin. Med dessa mikrovågor är det nämligen möjligt att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

NASA

Utan rymdforskning hade vi inte gjort viktiga upptäckter om vår egna planet men även om andra planeter i universum. Saker som fungerar här på jorden behöver nödvändigtvis inte fungera i rymden, NASA har tagit fram ett flertal uppfinningar och verktyg som används både i rymden och på jorden. De presenterar ungefär 50 stycken nya uppfinningar per år. Prylar och uppfinningar i syfte att användas i rymden kan i vissa fall även användas för andra ändamål.

Rymden kräver en extrem utrustning, det ska vara väldigt hållbart, lätt och effektivt. Många produkter som tagits fram för att användas inom rymdfart har även blivit en självklar del i vardagslivet på jorden. Hur hade du exempelvis klarat dig utan trådlösa verktyg som borrmaskinen? Trådlösa verktyg och dammsugare är något som framkom för att behovet från början fanns för rymdfarten, prylar som många människor idag använder på en daglig basis.

Solenergi

Förmodligen har du tidigare hört talas om solenergi, detta är en form av energi som utvinns via solens strålar. Idag används solenergi i ett flertal länder, varav Sverige är ett som ligger i framkant. Solenergi är nämligen en bra energikälla då den är förnyelsebar. Det var faktiskt NASA som var med bland många andra och gjorde upptäckten av solenergi. I framtiden kanske man till och med kan producera solenergi ute i rymden!

Sammanfattning

Det finns en hel del dyr teknologi ute i världen, den mest välkända är nog varumärket Apple som tillhandahåller tekniska prylar såsom telefoner och datorer. Bortsett från Apple är det rymdforskningen som tillhandahåller den absolut dyraste teknologin. Miljarder kronor läggs årligen på forskning för rymden inom olika områden såsom klimat, miljö och rymdfysik för att nämna några. Utan rymdforskning hade mycket inte upptäckts, så all information från rymdforskningen har en viktig roll för livet på jorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*