Teknologier som misslyckades

Tekniken har blivit en stor del av våra liv och det kan vara extremt frustrerande när den strular och det inte blir precis som man har tänkt sig. Oftast är det vi själva som har klantat till det och när Tv:n inte startar beror det kanske på att hunden har tuggat sönder sladden eller när mobilen laggar är det för att vi i somras badade med kläderna på.

Men genom historien finns det också exempel på när teknologin har misslyckats kapitalt, även om förväntningarna och förhoppningarna innan har varit stora. I den här artikeln tänkte vi gå igenom några exempel på tekniska lösningar som inte har nått hela vägen fram eller rent av fallit platt. Nästa gång du inte lyckas ställa in rätt tid på mikron eller råkat installera ett ryskt tangentbord på din dator – tänk på dessa exempel och må lite bättre.

Den rasistiska twittraren Tay

År 2016 lanserade Microsoft en ny robot som genom Twitter skulle lära sig härma och behärska mänskligt skriftspråk. Man kan föreställa sig att utvecklarnas ryggar var varma av ryggdunkar under lanseringsdagen och att spänningen låg som ett mysigt täcke i den troligtvis syrefattiga lokalen. Glädjen skulle dock bli kortvarig och fiaskot ett faktum. Roboten Tay twittrade bara under ett par timmar innan den hade utvecklats till en rasist och var tvungen att stängas ner.

Tay hyllade Hitler, tyckte att människor måste engagera sig mer i vita barns framtid och förnekade förintelsen. Du läste rätt. Som du förstår och säkert hörde om när detta skådespel ägde rum blev detta en världsnyhet och ett kapitalt misslyckande för Microsoft. Tay lyckades också hylla en annan person som ofta skapar rubriker med sina tweets, och skrev att Trump var mänsklighetens enda hopp, i samma tweet som hon påstod att Bush låg bakom 9/11.

En avslappnande ansiktsbehandling?

Du som har sett Fredag den 13:e vet hur denna ansiktsmask och misslyckade uppfinning såg ut. På baksidan av masken som skulle behandla ditt ansikte satt en massa spikliknande föremål som skickade elektriska chocker. Idén i sig är inte alltför problematisk men kanske borde ansiktsmasken ha provats innan den lanserades? Masken blev ingen succé och förutom att se ut som en Halloween-utklädnad kändes det som att bli biten av myror i ansiktet.

Idag finner du inte den misslyckade teknologiska uppfinningen i några affärer eftersom det helt enkelt inte är någon som vill ha den. Vill du testa hur den känns kan du köpa en gammal klassisk målvaktsmask som användes i hockey förr och lägga dig med ansiktet ner i en myrstack i skogen. Nöjer du dig med att enbart se den kan du göra ett besök till Helsingborg och Museum of Failure.

En apparat för Twitter-specialisten

För att återvända till Twitter som tycks vara en arena för misslyckad teknologi kan vi berätta om apparaten Twitter Peek från 2009. Inte hört om den tidigare? Nej såklart. Apparaten vars enda syfte var att användas för dina tweets såg ungefär ut som en miniräknare fast med något större skärm. Och även om vi inte tar hänsyn till att apparaten bara hade en funktion som snart skulle finnas i varje mobiltelefon, så var den usel.

En bra Twitter-apparat kan man tänka sig visar din tweet när du skriver så att du vet vad du faktiskt har skrivit. Inte denna. Här kunde du bara se de två-tre första orden av varje tweet på grund av att raderna var för korta. Det gick dock att se hela din tweet när den var färdigkomponerad, men även detta var extremt krångligt. Till utvecklarnas förtvivlan toppade prylen listor över de sämsta uppfinningarna, istället för säljlistorna.

Förenklande prylar som försvårar – CueCat

Någonstans i världen har det någon gång suttit en person och tyckt att det är för jobbigt att skriva en URL-adress i sökfältet. Det är inte superjobbigt, men visst. Denna person tyckte dock att detta var ett så stort problem att hen beslutade sig för att kapitalisera på detta genom en mindre vass uppfinning som skannade URL-adresser, om de till exempel förekom i tidningen som du läste vid matbordet. Skannern var dessutom formad som en katt.

Sammanfattning

Tekniken blir bättre för varje dag som går och vi har en mängd prylar som underlättar vår vardag. Utvecklingen kommer med mycket gott och elektricitet, datorer och mobiler är uppfinningar vi alla uppskattar och använder. Självklart har varje framgångssaga vissa motgångar och den rasistiska Twitter-roboten, den chockerande ansiktsmasken, apparaten Twitter Peek och URL-scannern CueCat är bara några exempel på detta. Vi lär få se mer misslyckad teknologi i framtiden, men förhoppningsvis lär vi oss av misstagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*