Förutsägelser om framtidens teknologiska framsteg

Tekniken skyndar fram och utvecklingen verkar gå snabbare och snabbare snarare än att stagnera – så vad kan vi förvänta oss av framtiden? Inom populärkulturen har vi sett många omöjliga saker bli till verklighet bara några decennier senare. Ett exempel på det är de självknytande skorna som väckte uppmärksamhet i filmen “Tillbaka till framtiden 2” år 1989, och 26 år senare presenterade Nike världens första självknytande sko burna av Michael J. Fox i en amerikansk tv-show.

Flygande bilar har också varit en långlivad snackis och nu börjar de första fullgoda prototyperna dyka upp hos teknikinstitut runt om i världen. Innan alla börjar flyga runt kan vi dock förvänta oss att först få ta del av självkörande bilar, vilket är en teknik som redan har kommit långt och testats på allmänna vägar i bland annat lastbilar. De självkörande fordonen ska ta bort den mänskliga faktorn ur ekvationen och bidra till färre olyckor.

AI-tekniken snart i varje människas hem?

AI står för Artificiell Intelligens, eller Artificial Intelligence på engelska. I korta drag går AI ut på att få maskiner eller robotar att vara medvetna om sin omgivning och vara kapabla att vidta åtgärder för att uppnå önskade resultat. I förlängningen kan det innebära att robotarna fattar beslut själva och det finns också en dröm om att få de att känna känslor. Det råder delade meningar om AI-teknologin och även här har populärkulturen influerat.

Många av oss har sett filmer som “I, Robot” med Will Smith och den omåttligt populära tv-serien Westworld. Utan att “spoila” något för dem som missat dessa, väcker filmen och serien en viss skepsis mot allt för smart teknologi. Idag sprids klipp på Youtube från företaget Boston Dynamics på den humanoida roboten Atlas, och det blev en världsnyhet när den relativt sofistikerade och människoliknande roboten Sophia från Hanson Robotics fick medborgarskap i Saudiarabien.

AI-teknologins påverkan på våra liv

Många av de institut som arbetar med AI-teknologi gör det mer eller mindre oberoende av varandra, och deras ambitioner kan därmed skilja sig åt. Vissa vill utveckla tekniken för att den ska kunna utföra bestämda uppdrag, medan andra drivs av nyfikenhet och hur lik en människa deras skapelse kan bli. Det finns dem som fruktar att vi tar oss vatten över huvudet och att vi kommer göra robotarna smartare än oss människor.

Hur kan detta komma att påverka oss? Robotar kan skapas för att utföra jobb som vi människor inte klarar av, eller för att utföra jobb som är enkla och där företagen ser en chans att spara tid och pengar. Att robotarna tar våra jobb har vi redan sett prov på, och det kan vara både positivt och negativt – behöver vi jobba? Sedan finns det en risk att robotar används “farligt” och kanske ersätter arméer.

Teknik för att förebygga klimatförändringar

Samtidigt som vi har en klimatförnekare i Vita huset ser vi prov på hur temperaturerna förändras över tid och hur isen på Arktis smälter. Som tur är finns pionjärer som Elon Musk som idag driver Tesla och brinner för klimatfrågan. Tesla har redan tagit fram en rad eldrivna bilar som ska minska människans utsläpp och flera varumärken jobbar aktivt med att ta fram konkurrenter. Med elbilar minskas utsläppen och vår påverkan på miljön minskar.

När man pratar om framtidens teknologi är det svårt att inte nämna Elon Musk. Förutom eldrivna bilar har han varit med och tagit fram batterier som kan lagra solenergi. Än har vi inte sett särskilt mycket av dessa batterier men det har sagts att med de produkter som är framtagna idag, ska det redan vara möjligt att göra hela Australien självförsörjande på el. Musks projekt SpaceX siktar också på att i framtiden befolka Mars.

Teknik vi redan har blir allt bättre

För 10 år sedan såg din mobiltelefon helt annorlunda ut och idag har du nästan hela ditt liv i den lilla enheten som du förvarar i fickan. Den redan utvecklade tekniken förbättras och olika teknologiska lösningar integreras med varandra för att bli mer kompletta. Hur lång tid tar det innan din telefon har fullt utvecklad VR-, AR- och AI-teknologi? Virtual Reality och Augmented Reality finner vi redan i vissa enheter och även Siri blir ständigt bättre.

Sammanfattning

Vi har flera gånger sett prov på hur fiktiva uppfinningar inom populärkulturen kort därefter har blivit verklighet, och mycket pekar på att det är en trend som fortsätter. Självknytande skor, flygande bilar och en robot som assistent kan snart bli lika vanligt som en chihuahua i en handväska om inte än mer vanligt. Hur kommer tekniken påverka oss? Det går idag bara att spekulera i och vi finner både entusiaster och kritiker på våra gator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*